Recensie Saltburn (2023): Zout dat brand in de ogen van de kijker

een Smaakvolle Cast
Gegroet lieve lezertjes, ik hoop dat jullie niet blind zijn geworden tijdens de jaarwisseling, want het is weer tijd voor onze ongezouten meningen in dit nieuwe kalenderjaar. Vandaag gaan we een film behandelen waar social media maar niet over op kunnen houden, Saltburn. Saltburn is een psychologische thriller geregisseerd door Emerald Fennell. Barry Keoghan vertolkt de hoofdrol van Oliver Quick. Verder spelen topacteurs en actrices als Jacob Elordi, Rosamund Pike en Carey Mulligan grote rollen in de film. Kortom, een recept voor een heerlijk verse, knapperige en smaakvolle film, toch?
Maar niets is minder waar. Ik zal even beginnen bij het begin. De film is fantastisch gefilmd, al vraag ik me wel af of het 4:3 kader in de film daadwerkelijk een artistieke toevoeging is aan het verhaal of meer gewoon een creatief trucje. De film speelt zich af en de latere jaren nul in Groot-Brittanniƫ. Het verhaal gaat over liefde, bedrog en hebzucht. Het verhaal begint heel romantisch. Oliver ontmoet Felix, een populaire, knappe, zelfverzekerde jongen die alles en iedereen kan krijgen die hij wil. Door een liefdadige actie van Oliver raakt hij bevriend met Felix. Er ontstaat een soort semi-homoseksuele spanning tussen de twee.
Psychopathisch gedrag wordt beloond
Het scheen al een tijdje door, maar uiteindelijk komt het erop neer dat Oliver een beetje geestenziek is. Het proeven van de zelfgemaakte tomatensoep van een ongestelde dame, het opzuigen van de vers geproduceerde kwark van de bodem in de badkuip van Felix en het bevredigen van het graf van diezelfde Felix duidden op een Oliver met ietwat problematische trekjes. Al met al vermoord Oliver nog even de vrouw des huizes waardoor Oliver, op een interessante wijze, recht krijgt op het geld van een familie waar hij nooit lid van is geweest.
De film verliep het eerste deel net zo langzaam als hoe snel het tweede deel ging. Het eerste deel fopte mij erin te denken dat dit een soort highschool fantasy achtig verhaal was. Maar het tweede deel, vooral het einde van het tweede deel, duidt wat meer op een mooi inkijkje in het leven van een succesvolle psychopaat. Het is jammer dat de film de tijd zo heeft ingedeeld, persoonlijk had ik wat minder highschool onzin gezien en meer van de karakterontwikkeling die Oliver mee heeft gemaakt om zo te worden hoe hij nu is. Dit vooral omdat het highschool-aspect uiteindelijk niets meer lijkt dan een poging om het jongere publiek wat meer aan te spreken.
Potentie maar overhyped
Goed, we staan er wel bekend om om wellicht wat zoutig te zijn in onze meningen, maar deze film gaat toch echt niet zo hoog scoren. Het feit dat deze film een enorme hype is geworden baart mij zorgen over de toekomst van de film. Gaan we in de toekomst louter kijken naar de esthetische aspecten van een film en boeit het verhaal ons geen ene bal meer? Stop gewoon maar met het promoten van deze film, zo leuk is hij ook weer niet. Van mij krijgt hij, mede nog dankzij de mooie cinemafotografie en het acteerwerk, 2 van de 5 kruimels. Daarmee moeten jullie het maar doen. Doei